Design for 10 Blackheath P

Design for 10 Blackheath P

This drawing shows the ground floor plan of Patrick Gwynne's design for 10 Blackheath Park, commissioned by his friend and former contractor Leslie Bilsby of SPAN. Like other drawings in this series, this plan would probably have been prepared by an apprentice or draughts person within Gwynne's office.

Bilsby, a community idealist who was involved with the development of flats and terraced houses in the surrounding area, requested a four bedroom house with a separate living room, dining room, kitchen and study. Architectural scholar Nicolaus Pevsner described the resulting 3600 sq ft (334.45 sq. m) development as "designed to shock." The design links pentagons of equal size; the sliding doors and rectangular rooms between the large spaces allow for variation in privacy and flow.

Of the project, Gwynne wrote that `the elevational treatment was intended to result in a frankly contrasting infill between the two period houses on either side but in such a manner that it would compliment the neighbours rather than appear as a separate unrelated building.' 10 Blackheath Park does interact with neighboring Regency buildings, its structure reflecting the double-fronted bayed residences and its black slate and bronze glazed exterior distinguishing the property from surrounding nineteenth century style.

The drawing reflects Gwynne's detail and attention to aspects of domestic life as well his understanding of the resulting building's physical and temporal placement. Despite the idiosyncratic design, the carefully calculated lines of the plan produce a sense of order and structure.