Design for 10 Blackheath Park staircase detail

Design for 10 Blackheath Park staircase detail

This is the construction detain of the central staircase was part of a drawings package for the design 10 Blackheath Park, Greenwich, London, for Leslie Bilsby, the Director of SPAN. The 3600sq ft (334.45 sq m) house was built between two early Victorian houses in Blackheath Park.

This drawing as many in the series are not by Patrick Gwynne own hand. They would have likely been done by an apprentice or a draughts person within his office.

The client required a four bedroom house with separate living room, dining room and study'. The result was centralized plan around a semi spiral staircase surrounded by rectangular intermediate spaces connecting the main pentagonal - shaped spaces at each corner of the building. The intermediate spaces - hall, ante room, garden room, and servery - which led to the study, sitting, dining and kitchen were designed 'in such a way that their use can be varied to suit the owner's requirements for either open plan or separate rooms as occasion demands.'

The exterior treatment of the house in black slate facings and bronze tinted glazing was intended to directly contrast with the two period houses on either side, but in a manner which complimented rather than appeared like an unrelated building. 'Construction is out of concrete and load-bearing brickwork and the interior are lined with plywood panels faced with white and black plastic cloth except for the central walls which are plastered.'