ZOOMORPHIC
C.F. Møller and Partners

Name of project
Darwin Centre Phase 2
Natural History Museum

Location
London
Country
England
Dates
2001 - 2007
Click here to view full size image Click here to view full size image Click here to view full size image Click here to view full size image
The Darwin Centre, Phase Two, nests an opaque, rounded form within a transparent, box-like envelope. The architects saw the rounded form as purely sculptural at first. Gradually, however, the metaphor of a cocoon inside a glass specimen container became inescapable.
As the project developed, the architects were forced to modify their initial design. It had been based
on a smooth plaster finish, and they found that this might crack. This led them to run steel reinforcing bands around the central form, giving it a woven appearance more than ever like a cocoon.