ZOOMORPHIC
Wilkinson Eyre Architects

Name of project
Retail Warehouse

Location
Merry Hill,

Dudley
Country
England
Dates
1998 - 2000 [unbuilt]
Click here to view full size image Click here to view full size image Click here to view full size image
In 1998, the architects Wilkinson Eyre were asked to design a warehouse for a dull retail park. Their initial thought was to make an eye-catching, amorphous 'blob' of a building. But the cost soon forced the architects to move to a perfectly round building.
The squashed spherical shape soon began to resemble a sea urchin. As in a sea urchin, it is symmetry that permits the use of repeated, identical structural components. Wilkinson Eyre chose to accentuate the similarity by inserting small spacers at regular intervals between the building's outer cladding and the waterproof membrane below, giving the building its pimply appearance.