V&A Dundee

Read

Making V&A Dundee: Consideration of light

We're celebrating everyone involved in making V&A Dundee a living, breathing museum. When Joe Staitis shared sketches from his university project on Instagram, we asked him to tell us more.

Before transitioning into second year Architecture at the Glasgow School of Art, we were given a summer project to record and analyse a room, with considerations for lighting, openings and circulation.

Image depicts a colour sketch of the interior of V&A Dundee, created using rendering pens and pencil.
Image depicts a colour sketch of the interior of V&A Dundee, created using rendering pens and pencil., created using rendering pens and pencil, created using rendering pens and pencil.
Image depicts a colour sketch of the exterior facade of V&A Dundee, created using rendering pens and pencil.
  • From the Locke Hall

  • From the Upper Foyer

  • From the Outside

I chose V&A Dundee as I felt it was the most architecturally interesting building I visited over summer. I was entranced by the way Kengo Kuma contrasted the heavy and imposing concrete exterior with the light, warm and airy interior. In my drawings I wanted to capture this warmth of the materiality.

I also enjoyed how the windows framed the view of the city, yet remained fairly hidden from the outside. I noticed these were very interactive for visitors to use, and allowed the user to slow their journey and appreciate different aspects of the architecture.

Joe Staitis is an architecture student based in Glasgow, with an interest in historical architecture and creating space and expressive design that considers all 5 human senses. You can follow his work on Instagram.